O Initia o loʻo feagai ma le 'le lava o ie lapisi' ile lotolotoi ole COVID-19

NEW DELHI

A o faʻamanatuina e le lalolagi le Aso Toʻonaʻi Tumaʻi ile Aso Tofi, e faitau miliona fafine i Initia o loʻo faʻamalosia e suʻe ni isi auala, e aofia ai ma filifiliga le mama, ona o le lokaina o le coronavirus.

I le tapunia o aʻoga, o sapalai maua fua o "solo mama" a le malo ua taofia, faʻamalosia teine ​​talavou e faʻaaoga fasi ie palapala ma ieie.

Maya, 16-tausaga le matua o le itu i sautesasae o Delhi, e leʻi gafatia ona faʻatau solo solo ma o loʻo faʻaaogaina mitiafu tuai mo lana taamilosaga faalemasina. I le taimi muamua, na ia mauaina se pusa 10 mai lana aoga a le setete, ae na taofia le sapalai ina ua tapunia faʻafuaseʻi ona o le COVID-19.

“O se afifi e valu pad 30 Indian rupee [40 sene]. E faigaluega lo’u tama o se toso rickshaw ma e tau le maua se tupe. E fa'afefea ona ou talosaga atu ia te ia mo se tupe e fa'aalu i solo ta'ele? Sa ou faʻaaogaina mitiafu tuai a loʻu tuagane poʻo soʻo se ieie ou te maua i le fale," o lana tala lea i le Anadolu Agency.

I le aso 23 o Mati, ina ua faʻasalalau e le atunuʻu Asia i Saute e 1.3 piliona le faitau aofaʻi o le vaega muamua o le lokaina i le atunuʻu, o falegaosimea uma ma felauaiga na faʻamautu sei vagana ai auaunaga taua.

Ae o le mea na faateia ai le toatele ona o solosolo tumama, e faaaoga mo le tumama o tamaitai, e le o aofia i totonu o "auaunaga taua". O le tele o vaega o tamaitai, fomaʻi ma faʻalapotopotoga tumaoti na o mai i luma ma faʻailoa mai o le COVID-19 o le a le taofia ai le maʻi masina.

“Ua matou tufaina atu ni nai pepa solo i tama’ita’i ma tama’ita’i i tua. Ae ina ua faʻasalalau le loka, matou te leʻi mauaina ni solosolo ona o le tapunia o fale gaosi oloa, ”o le tala lea a Sandhya Saxena, o le na faavaeina le polokalame She-Bank e Anaadih NGO.

"O le tapunia ma le faʻatapulaʻaina o feoaiga ua mafua ai le le lava o pads i le maketi," o lana faʻaopoopo mai lea.

Ina ua uma ona faaaofia e le malo ia pads i auaunaga taua i le 10 aso mulimuli ane, na mafai ai e Saxena ma lana 'au ona oka ni nai mea, ae ona o tapulaʻa o felauaiga, na le mafai ai ona latou tufatufa atu ia Aperila.

ma Me. Na ia faaopoopo mai o solosolo e sau ma le "lafoga o oloa ma auaunaga", e ui lava i le siitia o le valaau mo se fesoasoani.

E tusa ai ma se suʻesuʻega i le 2016 i le puleaina o le tumama o le maʻitaga i teine ​​talavou i Initia, e naʻo le 12% o fafine ma teine ​​​​e mafai ona faʻaoga i solo tumama mai le 355 miliona fafine ma teine ​​​​maʻitaga. O le aofa'i o fafine ma'i masina i Initia o lo'o fa'aogaina solo solo mama e 121 miliona.

Fa'ama'i fa'ama'i fa'atupu fa'aletonu taimi

E ese mai i le tumama, o le tele o fomaʻi o loʻo maua ni telefoni mai teineiti laiti mo le faʻalavelave faʻafuaseʻi o loʻo feagai ma latou maʻi masina. O nisi ua maua i fa'ama'i a'o isi o lo'o tafe toto. O lea ua mafua ai le fa'alavelave atili pe a o'o i fa'afitauli tau soifua maloloina o tina. O nisi ua oo lava i lipoti su'i pad mo i latou lava i le fale e faaaoga ai lavalava gaosia.

“Ua ou mauaina ni telefoni mai teine ​​talavou, i aʻoga, e taʻu mai ia te aʻu e leʻi leva ona latou matauina ni vaitau tiga ma mamafa. Mai la'u su'esu'ega, o mea uma lava o se fa'alavelave fa'aletonu. O le tele o teine ​​i le taimi nei e popole i lo latou lumanaʻi ma e le o mautinoa a latou mea e ola ai. O le mea lea na mafua ai ona latou popole,” o le tala lea a Dr. Surbhi Singh, o se fomaʻi maʻi ma o le na faavaeina le NGO Sachhi Saheli (Uo Moni), lea e tuʻuina atu solo solo i tamaʻitaʻi i aʻoga a le malo.

A o talanoa atu i le Ofisa o Anadolu, na faailoa mai foi e Singh e faapea, a o nonofo uma alii i le fale, o tamaitai i nuu laiti o loo feagai ma faafitauli i le lafoaia o otaota o le maʻi masina. O le toʻatele o fafine e manaʻo e lafoaʻi otaota pe a le o iai ni tama e aloese ai mai le faʻaleagaina i le maʻi masina, "ae o lenei avanoa patino ua solia i lalo o le loka," o le faʻaopoopo mai lea a Singh.

Ua fa'aitiitia ai fo'i lo latou mana'o e fa'aoga solo i le ta'amilosaga fa'alemasina.

O tausaga taʻitasi, e faʻaumatia e Initia le tusa ma le 12 piliona lapisi tumama, faʻatasi ai ma le valu pads faʻaaogaina i le taamilosaga e 121 miliona fafine.

Faatasi ai ma solosolo, ua tufatufaina atu nei e le NGO a Singh se atigipusa e aofia ai ie sanitary, se pea of ​​brief, pepa fasimoli, se taga pepa e teu ai pupuu ma se pepa talatala e tiaʻi ese ai le solo palapala. Ua sili atu nei i le 21,000 ia pusa ua latou tufaina atu.

Umi le umi ole fa'aoga

Ona o le le lelei o le maua ma le taugofie o pads i maketi, o le tele o teineiti laiti ua faʻaogaina le faʻaoga tutusa mo le umi atu nai lo le manaʻomia.

E tatau ona sui se solo solo mama pe a uma itula ta'iono e motusia ai le filifili o le siama, ae o le umi o le fa'aaogaina e o'o atu ai i fa'ama'i e a'afia ai le itutinosa ma e ono tupu a'e ma isi fa'ama'i.

“O le to’atele o aiga mai i vaega e maualalo tupe maua e le’o maua lava se vai mama. O le fa'a'umi'umi o le fa'aogaina o pa'u e mafai ona o'o atu ai i fa'ama'i fa'afeusuaiga eseese ma fa'ama'i fa'ama'i fanau," o le tala lea a Dr. Mani Mrinalini, o le ulu o le matagaluega o fa'ama'i fanau ma tina i le falema'i a le malo o Delhi.

Aʻo faʻailoa e Dr. Mrinalini, o le faʻaletonu lelei o le COVID-19, o tagata ua sili atu ona mataala i le tumama, na ia faʻamalosia foi le le maua o punaoa. “O lea la o se taumafaiga faifaipea a le pulega o le falemai e fautuaina tamaitai ina ia tausia i latou lava ia mama.”


Taimi meli: Aukuso-31-2021